İtfaiye Hortumu

İtfaiye Hortumu
İtfaiye hortumları genellikle itfaiye rengi olan kırmızı renk olmakla birlikte, bir kısmı siyah, bir kısmı da beyaz olarak çalışılmıştır. İtfaiye hortumu ana amacı, itfaiye aracındaki suyu kontrollü olarak gerekli yere tahliye etmektir. İtfaiye hortumu su ve köpük işleme ve su çekmeye yönelik olmak üzere iki çeşittir. Bu nedenle alıcı ve verici hortumlar diye ikiye ayrılır. Su çekilen yani alıcı hortumlar tek tiptir, itfaiye teşkilatında A tipi ala hortum diye adlandırılır. 110 mm çapında, 1.5mt uzunluğundadır. Bu hortumlar yangınlarda su temini ve sel ve su baskınlarında tahliye çalışmalarında kullanılırlar. Deniz, göl, gölet, havuz, sarnıç gibi su kaynaklarından çeşitli pompalar ile su ikmali yapmak için kullanılırlar. Bu hortumlar ala süzgeci denilen bir parça ile birlikte kullanılır. Su kaynaklarından çekilirken hortuma pislik girmemesi ve pompaların zarar görmemesi için hortumların ucuna takılır. Bu süzgecin bir diğer özelliği ise dibe temas ederek zemindeki suyu çekmesi yani yerden emiş yapma özelliğidir. Su ve köpük işlenen hortumların çapı 25 – 75 mm, uzunlukları ise 15 – 25 mt arasındadır. Verici hortum diye adlandırılan bu hortumlar ise b, c ve d olmak üzere 3 çeşitte sınıflandırılmıştır.
Verici Hortum Türleri Nelerdir?
Verici hortumlar yani su ve köpük işlenen hortumlar üç çeşittir. Bu çeşitler şöyle sınıflandırılmaktadır;
- B ve C Tipi hortumlarlar iç astarı kauçuk ve poliüretan, dış yüzeyleri ise sert zeminlerde kullanıma uygun özel ipliklerle dokunmuş itfaiye hortumu Yangınlarda su ve köpük işlemek için, ayrıca su temini ve tahliyesi çalışmalarında kullanılırlar. Bu itfaiye hortumu araç üzerindeki özel yerlerinde ve istasyonlarda hortum ambarlarında muhafaza edilir.
- D tipi itfaiye hortumu ise, yine iç astarları kauçuk ve poliüretan alaşımlı, dış yüzeyleri de dokuma kauçuk ve poliüretan alaşımlı olarak üretilmiş hortumlardır.